Toeval en informatie

De kwantumfysica zet de wereld op zijn kop. De wereld van Albert Einstein, die in eerste instantie geloofde dat de wereld ‘ontdekt’ zou kunnen worden. Als de sluier van onwetendheid maar weggehaald zou worden, dan zou de ware wereld tevoorschijn komen.

Voorschrijdend inzicht leerde dat in de subatomaire wereld van de kwantumdeeltjes de ‘vertrouwde’ categorieen van tijd, ruimte en causaliteit vervagen. Termen als toeval en vooral informatie blijken van doorslaggevend belang te zijn om deze subatomaire wereld te begrijpen.

In de zomer van 2004 werd deze science fiction werkelijkheid toen het professor Anton Zeilinger lukte het om de trillingstoestand van een Photon te teleporteren naar een ander Photon. Het experiment welkehij vooraf had aangekondigd in Einsteins Schleier zijn boek over ‘De nieuwe wereld van de kwantumfysica. Nu heeft hij zijn bevindingen geschreven in een boek welke Toeval is genaamd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.