Boek uit mijn boekenkast [1]

Rich Dad Poor Dad van Robert T. Kiyosaki
–ik heb het boek in het engels gelezen —

Wat de rijken hun kinderen over geld leren – wat de lage- en middenklasse niet doen!

1. Stap uit de Rat Race
Kiyosaki groeide op met een rijke pa en een arme pa. Van zijn arme pa leerde hij de les die wij allemaal in meer of mindere mate van onze ouders en onze leraren leren: ”Ga naar school, haal goede cijfers en ga op zoek naar een goede, vaste baan.”
Zijn rijke pa vond dat het meest gevaarlijke en slechte advies wat je je kind kunt geven. Volgens zijn rijke pa leidt dat advies tot de Rat Race waar je niet in wilt zitten. De Rat Race die betekent: Een goede baan vinden, een salaris verdienen, een huis met een hoge hypotheek kopen, een auto kopen, een kind krijgen, wachten op opslag en als die er komt het uitgavenpatroon verhogen door een grotere auto en een groter huis te kopen. Dit is de Rat Race waar de meeste mensen in zitten. Ze bouwen niets op en hun inkomen gaat op aan belastingen en hun hoge uitgavenpatroon. Ze zijn afhankelijk van hun werkgever en leven in angst dat ze hun baan kwijt raken.

2. Word financieel intelligent
Zijn rijke pa zag dat er maar één manier is om uit de Rat Race te komen; namelijk door je kennis op het gebied van financiën en investeren te vergroten. Hoe je om moet gaan met geld wordt niet geleerd op school, maar we kunnen niet zonder geld. Geld is nodig om te leven. Wanneer je wilt dat geld vóór je werkt in plaats van dat jij voor geld werkt, dan moet je je financiële intelligentie ontwikkelen (en dat vind ik natuurlijk een top-advies; dat snap je!).

3. Leer het verschil tussen activa en passiva en koop activa
Het probleem is, zegt Kiyosaki, dat mensen denken dat ze activa hebben (een huis) terwijl het eigenlijk passiva is (een hypotheekschuld). Activa genereren inkomen (denk aan dividend wat een aandeelhouder ontvangt en huur die een huizenbezitter van zijn huurders ontvangt), passiva generen uitgaven (de maandelijkse rentelasten op je hypotheek zijn hier het beste voorbeeld van). Kiyosaki heeft hier mooie plaatjes bij gemaakt die ik graag met je deel. Het eerste plaatje laat zien hoe de kasstroon van passiva verloopt, en het tweede plaatje hoe de kasstroom van activa verloopt. In het bovenste plaatje herken je de winst- en verliesrekening, en in het onderste de balans.

4. Angst is de primaire emotie als het op geld aankomt
“De meeste mensen hebben een baan omdat ze zich laten leiden door angst. Angst om de rekeningen niet te kunnen betalen, angst om ontslagen te worden, angst om niet genoeg geld te hebben. De meeste mensen worden een slaaf van geld, en worden dan boos op hun baas.” Volgens Kiyosaki is leren over geld en hoe geld werkt, de enige oplossing om de angst voor geld kwijt te raken.

5. Train je hersenen
Wanneer je zegt: ‘Dat kan ik me niet veroorloven’ dan stoppen je hersens met denken. Bij de vraag ‘Hoe kan ik me dat veroorloven?’ worden je hersenen aan het werk gezet. Kiyosaki’s rijke pa was fanatiek over het trainen van je hersenen. Vooral als het aankomt op vragen inzake geld en financiën. Te veel mensen worden juist lui als het gaat om financiële vragen. Ze zeggen: ‘Daar heb ik een boekhouder voor’ of ‘dat doet mijn man / vrouw’, of ‘Geld is niet belangrijk’. Het zijn allemaal luie reacties op essentiële vragen over geld.

Dit waren de 5 belangrijkste lessen die ik uit het boek van Kiyosaki haalde. Ik ben heel benieuwd naar wat jij er uit haalt. Welke lessen leerde jij waardoor je meer geld ging verdienen? Wil je ze hier met mij delen? Zelf ben ik momenteel druk bezig met financiele hersengymnastiek.

Bron van de samenvatting: Femke Hogema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.