Energie Wende: is ook goed nederlands!

Ik woon nu sinds 2009 in een duurzaam gebouwde woning (Project De Zunne in De wijk Helpman in Groningen) en was ik ten tijde van het beslissen om voor deze woning te kiezen aangewezen op enkelingen, zelf was ik in die tijd met het project Klant 5.0 bezig om duidelijk te maken hoe mensen elkaar gaan beïnvloeden en hoe in de toekomst keuzes tot stand komen en hoe mensen elkaar daarin elkaar via social media van advies voorzien. Destijds verzuchte ik dat het maar beter zou zijn als we over onafhankelijke onderzoeks resultaten zouden kunnen beschikken, gepubliceerd door erkende instituten, waar mensen die adviezen aan konden ontlenen of  aan konden toetsen.

De Hanzehogeschool Groningen gaf gisteren (18 juni) en vandaag een kijkje in het tot stand komen van die onderzoeksresultaten tijdens het Transfuture Festival. Het festival gaat over nieuwe energie en veranderingen in keuzes. Bij uitstek dus iets voor Klant 5.0.

Tijdens de presentaties en gesprekken ontdekte ik een aantal wetenswaardigheden:

-Al Gore zijn beweging ‘The Inconvenient Truth‘ (en de shutdown van gasleidingen naar Ukraine) put this subject on the political map;

-dat we onderdeel zijn van de ‘3e industriële revolutie’ ..Jeremy Rifkind zie de video

-we straks kiezen voor gas-only of electricity only,

-op basis van de C2C ekonomie beweging : een andere inzicht, zal echter wel invloed vormen maar is meer gericht op voedsel (JSC: keuze energie of voedsel, moet altijd zijn voedsel gaat voor energie);

-in de ontwerp processen ruimte zit voor verbetering (ontwerpvoorwaarden methoden ) ruimte zit voor enorme verbetering, een daarvan is door mij al eerder naar voren gebracht..meer toepassing van morfologische overzichten voor toepassing door architecten en constructie en installatie bureau’s in de maak zijn (voorbeeld 1, voorbeeld 2, voorbeeld 3,…)

-communicatie revolutie moet gaan convergeren met de energy revolutie, hier ligt een braak liggend terrein voor onderzoek, toepassing van Databases, Big Data en Effectieve Communicatie komen hier bij elkaar, hoe vertellen we elkaar steeds sneller wat een goede stap is en hoe beinvloeden we elkaar. Robert Cialdini voor tuinbouw, is nu ook nodig in Technology / Ubiqutous

-conversie en opslag en transport van energie moet makkelijker worden (5 pillars/ paradigm shift) Lateral Power, of zoals ik het zeg: we hebben straks een teveel aan energie..zoals we nu teveel koeiemest hebben. (GRID-IT-2.0 to Energy = PostCarbon)

Ontwikkelingen in onze samenleving op het gebied die ik niet los kan zien bovenstaande onderwerpen en in relatie staan met deze zogenaamde ‘Wende’ of Pardigm Shift:

-Basis inkomen

-Noorden Duurzaam

-Politiek van niks

Dit artikel is dan ook een continu-evolverend artikel. (versie 0.1)

2015 (c) door ing. Jan Coerts BBA

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.