Gruine Kathedroal

Tja, FC Groningen daar zit muziek in.
Lang hebben we niet hoeven wachten, nadat FC Groningen het hek achter zich dicht heeft gedaan van het Oosterpark en daarmee een mooi stuk voetbalgeschiedenis heeft afgesloten, of er wordt alweer nieuwe geschiedenis geschreven. Een belangrijke 2-0 overwinning op sc Heerenveen in de eerste competitie wedstrijd in het nieuwe Euroborg stadion. En iedereen die er iets over mag zeggen roemt het engelse karakter van het stadion. En op dat vlak hebben we nog wel wat in het vat zitten denk ik zo.
Want onze voetballers oet Grunn zou je kunnen zeggen voetballen nu na de oefenwedstrijd en hun openings wedstrijd in hun eigen Groene Kathedraal. Kathedraal spreek meer tot de verbeelding dan het stadion of de borg welke op een wierde is gebouwd. Om het ook echt tot een kathedraal te maken zal er nog een dimensie moeten bijkomen.
Nou valt er hier in het Noorden al snel iets te zeuren, en is men in staat om lang te blijven mopperen maar laten we dat hier niet doen.

De dimensie die ontbreekt betreft de twaalfde man en is vooral opbouwend bedoeld, dus geen gezeur over het stadion haar scoreborden of andere kinderzoiktes, moar meer over de sfeer;

-Hoe zit dat nou met het muzikale repertoire van de Grunninger voetbal supporter, ik vroeg me dat af nadat ik in de pauze Peter de (bekend van Rooie Rinus en Pe Daalemmer) Haan ontmoette en in het eerste bedrijf de Heerenveen supporters zingend oppermachtig vond aan de Groningers.
Het creatief vermogen van Pe moet toch kunnen helpen een extra dimensie te geven aan dit prachtige stadion. En er zijn ongetwijffeld nog dozijnnen vol met anderen die dat ook kunnen.

Een schotje voor de boeg?
-Zullen we afspreken dat we vanaf nu het vak van de uitspelende supporters het dakterras noemen?
Of de gedoogde wiedplantage achter glas, je hoeft er alleen wat water bij te doen en de blauwe rook komt uit hun oren (he Heerenveen?) ?
Dan hoeven we de naam van de tegenstander ook niet te noemen en kunnen we gewoon bleren: Wat is dat dakterass stil… of Het is stil op het dakterras!
En terras heeft in dit geval drietal connotaties: de ene je kunt er prima zitten en het tweede voor die arme uit-supporters ” zat ik maar thuis op het terras” kortom demotiverend voor de uitspelende ploeg. De derde is dat je ze eigenlijk negeert.

Ik werp dat maar op als een enkel puntje maar verder hebben we denk ik nogal wat teksten en bijpassende muziek (of een bekende wijs) nodig:
Bij Ajax herken ik altijd “Daar hoorden zij engelen zingen…..AJAX” en “Sta op voor de groninger” is ook een sterke, die we erin moeten houden, maar het is een beetje dunnetjes tot nu toe. Voor het gebruik maken van muziek die iedereen bekend in de oren klinkt als het Grunn volkslied en Peerd van Ome Loeks is natuurlijk ook wel weer wat te zeggen.

Onderwerpen daarvoor kan ik wel aandragen maar muziek en teksten daar ben ik niet voor in de wieg gelegd:
-Een lied bij opkomst spelers voor de warming up (helden en daden in herinnering brengen: EuropaCup winnen we van Atletico en zo)
-Een lied voor de spelers bij opkomst in wedstrijdtenue (groen wit)
-Scheidsrechters (zijn hier altijd lief en fluiten hier hun beste wedstrijden)
-Hulp-scheidsrechters ( zien meer aan de ene kant dan aan de andere kant, maar wel in ons voordeel)
-De bal (rolt altijd in onze richting en valt nooit aan de verkeerde kant, Bas houdt de nul)
-Als scheids te veel tijd doorspelen
-Fluitconcert ter goedkeuring
-Fluitconcert ter afkeuring
-Voor de rust zingen dat het na de rust beter gaat worden
-En na de rust zingen dat het ook zo is….dank aan de trainer/coach
-De trainer van de tegenstander
-De bijnaam van de uit-spelende supporter (we willen niet iedereen boeren noemen)
-Als ze ons boeren noemen dan moeten we dat groots incasseren (applaus voor het dakterras)
-De wave en hoe de bobo’s daarop reageren, meestal niet
-Competitie-duels en knvb-beker ontmoettingen (deze laatste moeten nog meer kracht bijzetten aan het onoverwinnelijke)
en ga zo maar door….

Ik denk dat er voor ongeveer 120 minuten zangteksten dient te komen, zodat de groene kathedraal ook echt zijn naam eer aan doet en in navolging van Highbury Square van Arsenal of Anfield Road van Liverpool een ware zangorkaan kan voortbrengen.

Uiteraard moet het in boekvorm worden uitgegeven en in de shop te koop liggen, maar dat is een questie van uitvoering!

Wie pakt de handschoen op?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.