Tijd

Veel zo niet alles is gebonden aan tijd. Gisteren, vandaag en morgen zijn de drie stromingen waarvan er een genoeg kan zijn om een mens, een groep mensen of een organisatie volledig in haar greep te krijgen.
Tijd is voor veel mensen de achtergrond muziek van het leven. Zoals je bij supermarkten achtergrond muziek hebt bij het winkelen. Je hebt er geen erg in maar het heeft zeker invloed op je koopgedrag. Tijd is iets waar alles mee is verbonden.

Ik werd me dit bewust door een verhaal voor te lezen aan de kinderen van de olifant en de krokodil die buren zijn. Wanneer de olifant jarig is dan krijgt hij van de krokodil een wekker……hij is er erg blij mee. Maar als de wekker volledig het leven van de olifant gaat domineren en hij uiteindelijk het getik van de klok zo erg vindt dan vernietigt de olifant de klok.
Als de krokodil op het lawaai afkomt en ziet wat er is gebeurd komt deze de olifant wakker schudden en zegt dat ook het ritme van de zon en de natuur hetzelfde ritme aangeven. De zon op de achtergrond gaat onder, en de olifant wordt helder dat je de tijd niet kunt stoppen. Maar dat je van kind tot ouder wordt en dat je gedurende het verstrijken van de tijd wijzer wordt en uiteindelijk dood gaat.

Deze discussie had ik tijdens Ted Wilson’s meest recente lezing in Groningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.