Lidmaatschap NN-Open met oranje (l)(t)intje

Sinds afgelopen vrijdag ben ik dan lid van NN-Open. Hoe dat voelt? Welnu eigenlijk voelt het heel goed want ik stimuleer daarmee de gedachte van een duurzame wereld. Duurzaam in een iets andere context dan in de bouw of in het terugwinnen van grondstoffen, maar wel omdat daarmee hardware, software, besturingssystemen en methodes en methodieken van ons allemaal worden. Zogezegd collectief bezit volgens de regels die daarvoor gelden. Het is een sociaal standpunt die de wereld verbetert, en een standpunt die regelrecht tegenover verrijking staat. Verrijking van sommigen in geld dan wel te verstaan.

Want voor ons allemaal geldt dat dit verrijking in intellectueel opzicht betekent.

Moeten de commerciele ‘closed’ source partijen nog steeds werken aan hun compelling events?, waarmee grote hoeveelheden product kunnen worden afgezet.

Voorbeeld: Microsoft laat nu alleen in haar laatste versie van Office een ODF/PDF convertor toe. Dit betekent dus dat als je binnen de overheid of het onderwijs zit en je een oudere versie gebruikt, je eerst zult moeten upgraden, wat weer een enorme geldverslindende operatie inhoudt.

Overheid hier kun je enorm op licentiekosten bezuinigen door de stap, voor eens en voor altijd te nemen, doe het nu …het is nu crisis en je legitimeert daarmee meteen dat je voor kostenbesparing gaat.

Wil dat dan zeggen dat er met Open Source / Open Standaarden software nooit iets mis kan gaan? Natuurlijk kan ook daar iets mee mis gaan, dat ligt dan nog niet direct aan de software.

De gemeente Haren kan er over meepraten, het betekent alleen maar dat je volwassen aan het worden bent en dat je je nu realiseert dat de ‘O’ wereld een wereld is waar we mee verder kunnen. 

De vereniging NN-Open heeft daarom nog steeds verschillende functies, intern voor de leden en extern voor de mensen die nog niet zo goed de stapjes durven te zetten die nodig zijn om over te gaan.

Zolang er ICT architecten rondlopen die verkondigen dat ze Open Source buiten hun deur willen houden, betekent het dat er in alle lagen van de bevolking nog mensen zijn die op een of andere manier gecompromitteerd worden door de belangen van enkele grote partijen. En dat is geen nieuwe discussie, maar daarmee wordt wel een taboe doorbroken door ook dit te betrekken in het integriteits vraagstuk.

Open software en open standaarden zijn voor mij duurzame software en duurzame standaarden. En hiermee kan ook een certificaat of lintje worden uitgedeeld aan die bedrijven of instellingen die er gedeeltelijk of geheel al mee werken. Wist u dat VC’s in de USA eisen dat een bedrijf ‘O’ spullen gebruikt? Alleen maar omdat ze niet willen dat hun geld verbrandt wordt aan dure licenties, als het ook zonder kan.

De gemeente Haren verdient het daarom als eerste Gemeente in Nederland een NN-Open lintje te ontvangen op Koninginnedag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.