Keuze voor duurzaamheid leidt tot nadenken

Het komt er dan toch van …een eigen woning, een eigen plek, die ik helemaal zelf mag inrichten. Een duurzaam gebouwde woning in het project van Lefier,waarbij binnen een bestaande bebouwing naar verdichting is gezocht. Dichter bij het centrum en toch net buiten de ring. Vlak bij winkels en de school van de kinderen ligt goed bereikbaar op een veilige weg naar school.

Ik heb ervoor gekozen om een eigen energie-centrale aan te schaffen en op het dak te zetten. Een zonneboiler, en zonnepaneel. Een zogenaamde PV2. De energie-rekening gaat daarmee naar beneden….deze keuze (een extra investering) zet je wel enorm aan het denken. Een voorbeeld van dat denken wil ik graag met andere mensen delen: ik moest een nieuwe TV aanschaffen omdat de oude het begeven had…wat zijn dan het nieuwe huis in ogenschouw nemende, de criteria die bepalen welke TV je koopt?

Energieverbruik leek voor de hand te liggen, maar in het vergelijken van exemplaren van verschillende leveranciers hielp het mij dat de MACRO hele goede informatie verstrekt over de verschillende toestellen. En nu weet ik uit ervaring (ik heb ooit bij Philips Beeldbuizen een opdracht gedaan op het vlak van kennismanagement) dat verschillende leveranciers (Grundig, Philips, et. al) hun producten uit dezelfde fabriek in Frankrijk komen. Als je ze dan vergelijkt met een Sony dan blijkt er in het energieverbruik van de TV een magische grens te zijn van 100 Watt. De keuze op basis van dit criterium alleen werd snel losgelaten, op basis van de goede informatie in de winkel. Een criterium die ik ging toevoegen als keuze criterium, was namelijk het gewicht van de TV. En als derde criterium natuurlijk de prijs en als vierde criterium koos ik voor een exemplaar dat zonder verpakkingsmateriaal werd geleverd. De TV stond al in de showroom en de verpakking was er niet meer.

De Grundig TV was 6 kg zwaarder dan de Philips TV en die was op zijn beurt weer 3 kg zwaarden dan de Sony die ik uiteindelijk gekocht heb. Dit betekent dat ik met een energieverbruik van slechts 96 Watt met een gewicht van slechts 9kg (en dus lager verbruik van grondstoffen), een TV heb gekozen die als LCD TV lang mee kan en qua prijs ook nog eens een hele goede koop bleek te zijn. Kortom een win-win situatie, voor mijn portemonee en het milieu.

Zo’n huis verdient dus naast een energie certificaat ook een grondstoffen hergebruik certificaat…maar ja die laatste bestaat nog niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.