Computing: Smart of social of smart en social?

De onderzoeksbureau’s vallen weer over elkaar heen om nieuwe termen te bedenken. Forrester komt met smart en IDC met social. Afijn als ik de visionairs moet geloven dan wordt het dus of smart computing of social computing maar het kan natuurlijk ook en smart en social zijn. Ik moet trouwens niet denken aan de alliteratie die dat geeft. Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik bij FC Groningen in vak S zit op de eerste ring.

Mensen hebben vaak de neiging om zichzelf belangrijk te vinden door te zeggen dat iets nu al belangrijk is. In mijn ogen is Smart computing nog helemaal niet belangrijk. Als een mastodont als SAP nog niets over Smart computing zegt dan is het gewoon nog te vroeg om er mee te beginnen. SAP zit nog helemaal in Mobile computing….dus tja wat is smart en wat is social…..ik denk dat de concepten van gisteren inmiddels goed genoeg zijn om in overweging te nemen en wat dat betreft hoeven we de derde golf nog niet te verlaten: 1. Mainframe, 2. Mini en/of PC, 3. Netwerk. Zolang we in ons computing tijdperk niet in staat zijn om het privacy probleem van het netwerk op te lossen wil ik namelijk helemaal niet naar Smart computing (wie gaat er met mijn identiteit aan de haal? wie gaat slimme dingen doen met mijn gegevens? Juist ja dat zijn de criminelen.) Nog naar Social computing (wie gaat er sociaal doen met mijn gegevens? juist ja dat zijn de verkeerde vrienden). Ik wil namelijk dat het privacy probleem wordt opgelost en tot op heden heeft geen onderzoeksfirma daar oog voor gehad. Met andere woorden data-management moet een persoonlijk issue worden dat zou zowel smart als sociaal zijn. Personal Data Management brengt privacy terug naar het individu wat de weg vrij maakt voor intelligent computing. Zowel vanuit menselijk oogpunt als vanuit sociaal oogpunt een slimme zet om die route te nemen zou ik zeggen. Ik zou zeggen voor 2011 tot en met 2020 zijn hier wel 9 leuke goede voornemens van te brouwen. Proost het nieuwe jaar kan niet snel genoeg beginnen ‘a new decade’ begint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.