Mijn eigen ‘groene situatie’

Ik heb zelf een scherp oog voor duurzaamheid en cradle-to-cradle initiatieven en leef al sinds 1996 met die gedachtes, sinds ik een
lesje duurzaamheid kreeg van een eminence gris van Ciba-Geigy in Zwitsterland tijdens een congres over Business Proces Management
aan de Uni van Saarbrucken onder leiding van prof. Scheer.

Onder het motto practice what you preach, kwam voor mij het moment om de energietransitie te gaan doen in januari 2009. Destijds
kwam ik via Peter Bootsma van CODIN in aanraking met Duurzaam Gebouwde woningen in Groningen in het project ‘de Zunne’ .
Het bijzondere was dat ik toen op eigen kracht deze woning heb kunnen kopen.

Daarom ben ik nu de gelukkige bewoner van een duurzaam gebouwd huis op de grens van Helpman en De Wijert. Project ontwikkelaar Lefier, bouwer VDM en installatie van Brinks, de verwarmingsketel is een ……;

Ik heb zelf deze installatie uitgebreid met een PV2 installatie, waarbij de zonneboiler warm water levert voor vloerverwarming en eerste douche en het fotovoltaische deel de electriciteit welke wordt teruggeleverd aan het net.

De ketel is voor als er extra gedouched wordt of wanneer de temperatuur op niveau gebracht moet worden volgens de regeling. Bijvoorbeeld elke morgen om 0700 uur schakelt hij in en brengt het binnenklimaat op temperatuur, de ketel slaat aan tot de 19 graden celsius is bereikt om dan weer af te slaan tot het binnenklimaat weer onder die temperatuur zakt wat door de thermostaat… wordt geregeld.

Ondertussen is de procedure afgerond om via Certiq en Enexis officieel als Energie producent geregistreerd te zijn. Daarvoor is onder andere door mijn netbeheerder Enexis Bruto-Productie-Meter geinstalleerd. De zonnepanelen leveren energie in de vorm van electriciteit
en de zonneboiler levert warm water.
Met behulp van een WTW (warmte terug win unit) win ik energie terug uit de warme vieze lucht die naar buiten wordt afgevoerd en waarmee de koude schone lucht wordt opgewarmd, dit scheelt weer energie omdat die dus niet meer volledig hoeft te worden opgewarmd.
Onderdeel van de combinatie-regeling is een CO2 meter, hiermee wordt er nu automatisch geregeld dat het binnenklimaat niet alleen op temperatuur is maar ook dat ze is voorzien van voldoende zuurstof tegen een ideaal energieverbruik.
Ook via het afvalwater van de douche die meestal warm is, zorg ik tijdens het douchen dat er energie wordt bespaard, doordat de aanvoer, van het koude water wordt opgewarmd zoals dat ook met de luchtinlaat gebeurd.

Ik bewoon het huis in wisselende samenstelling met 1 tot en met 4 personen. Het gasverbruik sinds oplevering van de woning op 3 december 2009
is in totaal 1200m3 gas. Conclusie is na 2 strenge winters tot nu toe en een halve zachte winter dit jaar dat ik mag spreken van een laag gasverbruik.

Ik ben tevreden met de situatie en denk dat alle mensen in NL een dergelijke stap zouden moeten overwegen, voor zover de inkomsten dat toestaan.

Zie video klip met het programma van TV Noord waarin mijn woning is te zien:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.