Scheidsrechters in de Hel van Noorden

Scheidsrechters die de Hel van Noorden aandoen vallen de laatste tijd op door hun fluitgedrag. Was het eerst scheidsrechter Gözübüyük met zijn ‘respect’-bandje’, gisteren was het scheidsrechter Janssen. Al na een minuut of 10 had ik dezelfde gedachtes bij de beslissingen van de scheidsrechter als toen met de Turkse scheids. Die ik over het algemeen goed vindt fluiten en ik mag zeggen dat ik een fan van hem ben. Maar als je als scheidsrechter bezig bent met andere zaken, dan valt dat op. Hieruit blijkt wat mij betreft dat ze de wedstrijden niet aankunnen en dan maar besluiten dan om de wedstrijd dood te fluiten.
Weerzinwekkend en ver verwijderd van wat voetbal zo leuk maakt. Je komt niet naar het stadion om een wedstrijd dood gefloten te zien worden. De hele eerste helft van FcGroningen-FcUtecht was daar een voorbeeld van. Niets mocht en bij het minste of geringste werd er door de leidsman heldhaftig ingegrepen en werden zijn gebaartjes van rustig rustig (met twee handen, gespreide vingers naar beneden geef je dat aan) steeds vaker gezien. Een tackle op de benen van De Leeuw werd niet gehonoreerd met een gele kaart. ‘Ik maakte daar in woord en gebaar vanaf de tribune gewag van’. Kennelijk was de boodschap overgekomen en kreeg Lindgren voor een charge een gele kaart. Eerste conclusie, de kaart was terecht, maar het feit dat je er dan pas mee begint dat is in het nadeel van de aanvallende partij. Daarmee haal je als scheidsrechter de angel uit de aanval. Nog een voorbeeld: David Texeira, de manier waarop deze speler door scheidsrechters wordt bejegend is ronduit stuitend. Alsof er in de boekjes te lezen staat…het is een Uruguayaan, die net als Suarez in de kiem moet worden aangepakt met zijn gedrag. Alles wat hij doet in de richting van een tegenstander wordt afgefloten. Ik wil daarom David met name in bescherming nemen. Kijk de beelden maar terug. Wat doet David Texeira helemaal….niets, hij springt hoger dan de rest, is onverzettelijk, heeft wilskracht, en een enorme conditie. Maar kennelijk mag dit van het scheidsrechterskorps in NL geen goedkeuring wegdragen. Die David wordt straks opgepikt door een engelse club in het ‘championship’ en gaat een enorme toekomst tegemoet en komt met een partij doelpunten straks uit bij een hele mooie club in de hoogste divisie. David ik wens je alvast het allerbeste want in Engeland mag je juist wel deze dingen doen van het scheidsrechterscorp waar jij zo goed in bent.
Tja rest mij nog iets te zeggen over scheidsrechter Janssen, arme stakker, terug naar de amateurs zou ik zeggen. Als de bal naar de arm gaat is het geen penalty, als de arm naar de bal gaat wel. De speler in dit geval maakt zich zo klein mogelijk en krijgt een penalty tegen. Foei.
Dat de FC in de hoek zit waar de klappen vallen viel trouwens ook op te merken aan het commentaar van de trainer. Maaskant die overigens onheus werd bejegend door de FcUtecht supporters, die graag stoken in andersmans missere, kon wel wat meer onspannenheid gebruiken. Deze stress is niet goed….klikt het wel tussen hem en de spelers? Duidelijk is dat het elftal tot en met het middenrif staat en dat alleen voorin de vorm van de dag bepalend gaat worden over het lot van de trainer…ik denk dat er een mooie toekomst ligt te wachten met wat geduld en het inslijpen van automatismen. Lindgren komt daar dan ookk heel goed bij van pas.
De scheidsrechters maar even vergeten….die hebben we niet nodig om te scoren, oefenen, oefenen en nog eens oefenen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.