Drones, geen humor meer!

Brigitte Kaandorp zong met humor ‘och was ik maar jouw radiografisch bestuurbare zeilboot’, maar daar waar humor vaak gebruikt wordt om iets verschrikkelijks te verwerken zo gaat het alsnog met dit liedje. Destijds humorvol en bijna betekenisloos, het lijkt erop alsof de humor alsnog nodig is om de verschrikkingen van het ‘radiografsich bestuurbare te kunnen verwerken’. Want humor is het allang niet meer. Zo vergaat het de wereld momenteel van het lachen, spionage, drones met bommen die onschuldige burgers treffen, kortom een gruwelelijk aantal slechte verhalen met name uit het kamp van de amerikanen die niet twijfelen over de inzet van technologische middelen.

Vroeger op de lagere school en de middelbare school bouwde ik prachtige vliegtuigen samen uit een bouwdoos. Replica’s op kleine schaal. Er kwam een vliegveld in Farmsum waar zelfgebouwde mini-Cessna’s de lucht in gingen. Als keeper stond ik in het doel en had ik bij tijd en wijle rust om naar ze te kijken en ervan te genieten. De capriolen die ze in de lucht maakten. Soms zag je ze in een rechte lijn of een vrille naar beneden komen en wist je dat het fout ging. Oprapen, schade herstellen en hup weer vliegen met dat ding.

Inmiddels heb je ze voor onder de honderd euro, helicopters die je op afstand kunt besturen. Toepassingen in de film zijn recent met de film over de Oostvaardersplassen weer eens positief in het nieuws gekomen. Het experience center van Groningen Seaport in Delfzijl heeft ook een film die de haven in al zijn omvang laat zien gemaakt met Drones.

De gedachtes die je krijgt over de gegevens die verzameld worden met Drones die zijn analoog aan het inzetten van nucleaire technologie. Je kunt er verschrikkelijke dingen mee doen, maar het heeft ook positieve effecten voor bijvoorbeeld kankerpatienten die middels bestraling kwaadaardige gezwellen kwijtraken.

Een nieuwe vorm van een drone is Google Glass, deze bril is een op afstand bestuurbare verzamelaar van beelden.
Ook deze valt in deze categorie. In het kader van privacy en omgaan met dit soort technologie pleit ik voor registratie van gebruik zoals je ook voor een geweer een vergunning nodig hebt (en ja zelfs dan gaat het nog wel eens fout getuige Alphen a/d/ Rijn) ook voor het verzamelen van data is het nodig dat je een vergunning dient te krijgen. Het nieuwe ministerie van Dataverzamelingen en Archieven afgekort (DnA) dient er wat mij betreft te komen. De positieve inzetbaarheid en toepassingen van drones kunnen daarmee worden versneld, o.a. door na een aardbeving snel een nieuwe kaart te maken van het gebied zoals getoond op het bijgevoegde voorbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.