Van Gaal en Public Damage ipv Public Relation

Louis van Gaal was afgelopen donderdag tijdens de eerste confrontatie tussen FC Groningen en AZ het middelpunt van een liedje welke door het publiek in de Euroborg werd gezongen. We zwaaien met zijn allen naar van Gaal. Hij reageerde er niet direct op zo bleek. Maar gisteren in Alkmaar werd duidelijk dat hij er wel degelijk door gestoken was en dat het geinfecteerde stofje als uitwerking had dat Ron Jans persoonlijk terecht werd gewezen. De manier waarop dit gebeurde mocht je verwachten van een net-niet trainer, maar niet van Louis van Gaal. Het zou getuigen van collegialiteit als hij binnen vereniging van trainers, na een belletje van Jan Reker, alsnog zijn excuses zou aanbieden. Want dit was puur schade toebrengen aan het voetbal, schade aan AZ, schade aan DSB en schade aan zijn eigen imago.

Of zit er achter deze manier van doen een strategie? Als je er langer over na denkt dan zou dit kunnen. Is het misschien een kopieerslag die Louis uithaalt? Was het niet de voorzitter van AZ die ene Martin van Geel (technisch directeur van Ajax en ex AZ) een stadionverbod oplegde omdat hij nu spijt heeft van het laten gaan van diezelfde van Geel naar Ajax? Louis moet gedacht hebben wat de preases kan kan ik ook. Een slechte beurt op PR gebied, die gevolgd wordt door een nog slechtere beurt van Louis. Dick Scheer em maar. De enige strategie zou de Public Damage strategie kunnen zijn.
Als nou niet Ron Jans op een zeer professionele wijze van repliek had gediend en het ‘s avonds in Cafe de Sport (wat een slecht programma) zodanig gerelativeerd had dat er geen discussie meer mogelijk is, dan was het wellicht tijd geworden voor een tegenmaatregel zoals een Euroborg verbod voor Van Gaal of zo. Maar Jans paste Damage Control toe omdat Louis voor hem een voorbeeld is.
We kunnen de roep om nederigheid (tot nu toe uniek in de wereld) wellicht plaatsen in een ander licht. Dat van de Westerling die de Noorderling er op deze manier probeert onder te krijgen. Zoals we eerder zagen hoe de Zuiderzeelijn werd getorpedeerd, en hoe men snel met een Westers plan kwam met een waardeloos plan van de Noorderlink, de roep om goedkope energie die zonder resultaat bleef en gevolgd werd door een serieuze poging om Nedcar te redden.
Uiteindelijk zullen de kansen zich tegen het Westen keren, kijk maar naar de beslissing om de twee wedstijden FC Groningen-Ajax om te keren omdat er te weinig politieagenten op de been gebracht konden worden, ha ha ha. Dit speelt ook de FC weer in de kaart, want eerst uit en dan thuis is toch een psychologisch voordeel welke wij in onze schoot geworpen krijgen. Wat mij betreft mag FC Groningen optreden in de voorrondes Championsleague en dan uitgeschakeld worden. Wat ons dan nog steeds rest is UEFA cup voetbal. En kunnen we nog steeds Europa in.

Wat leren we hiervan? De psychologie van niet kunnen verliezen is altijd sterker dan die van moeten winnen.
Kies dus altijd voor de PR en niet voor de Public Damage want dat wordt een blamage. Een goed voorbeeld hiervan was trouwens ook de reactie van Klaas Jan Huntelaar op de kopstoot van Pascal Boschaard, zijn reactie: “ik kreeg een klein kusje van hem”.

Briljante Damage Control, ze hebben in het westen dus wel geimporteerde mensen die het begrijpen. Dat wordt nog een leuke confrontatie tussen Ajax die hunkert naar rehabilitatie en FC Groningen die niet hoeven te winnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.